B-vitaminer och deras roll i kroppen

Trötthet, minnesproblem, sprickor i mungiporna, sömnlöshet, håravfall och sköra naglar. Alla är vanliga symtom på att du kanske inte får i dig tillräckligt med B-vitamin. Men hur fungerar egentligen B-vitaminerna och vilken funktion fyller de i kroppen? Kanske funderar du på om du får i dig tillräckligt? Här går vi igenom det du behöver veta om B-vitaminer och ger tips om vad du kan göra om du tror att du har B-vitaminbrist.

bitaminer

B-vitaminerna och kroppen

B-vitaminer har många viktiga funktioner i kroppen – och om du får i dig för lite av dem kan du lätt få olika besvär till följd av B-vitaminbrist. Du har säkert hört att B-vitaminer är bra för håret, naglarna och huden. Men B-vitaminerna är också livsviktiga för oss. Brist på vissa B-vitaminer kan till exempel leda till blodbrist, depression, demens eller allvarliga hjärnskador.

En familj av åtta vitaminer

Länge trodde man att det bara fanns en typ av B-vitamin, eller kobalamin. Numera vet vi att B-vitaminer är en grupp om åtta vitaminer: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12. Alla B-vitaminer är vattenlösliga vilket innebär att de inte kan lagras i kroppen.

Kroppen kan inte producera B-vitamin själv

Gemensamt för alla B-vitaminerna är att de hjälper till med väldigt grundläggande saker i vår kropp så som att nybilda celler, bilda DNA och få fram energi. Har man brist på en eller flera B-vitaminer kan det till exempel påverka ämnesomsättningen, immunförsvaret, minnet, nervsystemet och huden. Hos en kvinna som blir gravid kan det leda till allvarliga skador på fostret. Eftersom kroppen inte producerar B-vitamin själv är det viktigt att alltid ha ett jämnt tillskott av B-vitaminer via kosten eller på annat sätt.

Så får du i dig B-vitaminer i kosten

B-vitaminer finns främst i animaliska livsmedel, men även i mindre omfattning i vegetabiliska. Bra källor till B-vitamin är:

  • Skaldjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Mejeriprodukter
  • Kött
  • Mörkt gröna grönsaker

Vissa typer av B-vitaminer finns även i mindre omfattning i frukt, baljväxter och spannmål. En av B-vitaminerna, Vitamin B12, förekommer dock inte i vegetabiliska livsmedel, vilket gör att det är nödvändigt för vegetarianer och veganer att använda tillskott.

Även andra grupper, såsom äldre och personer med vissa magtarmsjukdomar kan drabbas av brist.

 

B-vitamintillskott

Att tillföra B-vitaminer är viktigt av många skäl. Om vi inte tillgodogör oss tillräckligt via kosten, kan tillskott vara aktuellt. Det finns många olika typer av B-vitamintillskott, däribland brustabletter, stolpiller och tabletter som du sväljer hela. Vissa, som Beviplex Comp® och Beviplex Forte®, innehåller en kombination av flera B-vitaminer, medan andra enbart innehåller en viss B-vitamin. Du kan läsa mer om våra receptfria B-vitamintabletter här. 

Hur tas B-vitamin upp i kroppen?

Vitaminerna tas upp av kroppen från magtarmkanalen. De flesta B-vitaminer är vattenlösliga och lämnar kroppen via urinen, vilket gör att de måste tillföras kontinuerligt, antingen via kosten eller genom B-vitamintabletter. Undantaget är alltså B12 som är fettlöslig. Det innebär att den binder sig till fett och lagras i levern där den läggs som ett ”reservlager” som kan användas om tillgången minskar.
Om du vill veta mer om vad som händer när man får brist på B-vitamin, kan du läsa vår guide om B-vitaminbrist här.

Kan man överdosera B-vitamin?

Att överdosera B-vitaminer via kosten är i stort sett omöjligt. Men om man tar tillskott skall man alltid vara försiktig och inte ta mer än vad som rekommenderas på förpackningen eller av läkare. De flesta B-vitaminer har ingen negativ effekt på kroppen även om man skulle råka ta för mycket, men det finns undantag. Om man under en lång tid tar för mycket B6 i kan det leda till skador på nerverna som ibland kan vara smärtsamma. Besvären brukar försvinna om man slutar med tillskottet. Vitamin B9 (folsyra) kan i stora doser ge skador hos den som har B12 – brist eller cancer.

Faktagranskad av Herman Nilsson-Ehle

Herman Nilsson-Ehle, docent och verksam på Hematologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har forskat på B-vitaminer sedan 80-talet och har publicerat dussintalet studier inom området. Han har också skrivit flera lärobokskapitel för läkarlinjen, kliniska rekommendationer för läkare inklusive medverkat till regionala medicinska riktlinjer.

Receptfria läkemedel

Ibland kan du behöva extra tillskott av B-vitamin. Här ser du vårt utbud av receptfria läkemedel, som finns att köpa på ditt närmaste apotek. Läs mer

Receptfria läkemedel

Ibland kan du behöva extra tillskott av B-vitamin. Här ser du vårt utbud av receptfria läkemedel, som finns att köpa på ditt närmaste apotek. Läs mer