Har du B-vitaminbrist? Här får du koll på symtom, behandling och riskgrupper.

B-vitaminer har många viktiga funktioner i kroppen. Många har hört att B-vitaminer är bra för håret, naglarna och huden men B-vitaminerna är också livsviktiga för oss. Brist på vissa av B-vitaminerna kan leda till depression, demens eller allvarliga hjärnskador. På den här sidan har vi samlat viktiga fakta om B-vitaminer och försöker att förklara dem på ett översiktligt sätt.

bvitaminbrist-aldre

B-vitaminbrist

Du känner säkert till att veganer riskerar vissa typer av B-vitaminbrist, eftersom vegetarisk kost inte innehåller tillräckligt med alla B-vitaminer. Men visste du att även vissa läkemedel, alkoholvanor och magtarmkanalens tillstånd påverkar vår förmåga att ta upp B-vitamin? Och det är inte bara hår, naglar och hud som påverkas; brist på B-vitamin kan få betydligt allvarligare konsekvenser än så. Här lär du dig mer om symtomen, riskgrupper och vad du kan göra själv om du har B- vitaminbrist.

 

Varför får man B-vitaminbrist?

B-vitaminbrist innebär, precis som det låter, att kroppen har för låga värden av en eller flera av B-vitaminerna. Bristen kan både bero på att kroppens förmåga att ta upp B-vitamin är nedsatt eller på att den kost vi äter innehåller för lite B-vitamin. En av de vanligaste bristerna är B12-brist, men även brist på vitamin B9 (även kallad folsyra) och vitamin B6 är relativt vanligt förekommande.

 

Kroppens förmåga att ta upp B-vitamin är nedsatt

Ofta beror alltså B-vitaminbrist på att kroppens förmåga att ta upp B-vitaminer är nedsatt. I många fall handlar det om att vi inte kan ta upp tillräckligt med B-vitamin från tarmen. Den normala magsäcken samarbetar med tarmen för att ta upp t.ex. vitamin B12. Har man till exempel gjort en magsäcksoperation, också kallad gastric bypass, försämras detta samarbete.

Nedsatt magsäcksfunktion kan också vara ärftlig eller orsakad av en kronisk infektion. Detta är dubbelt så vanligt hos de över 70 år som hos övriga befolkningen, men den ger inga symtom från magen! B12-bristen utvecklas smygande och långsamt. Personer med obehandlad glutenintolerans har nedsatt upptag av både vitamin B9 (folsyra), B12 (kobalamin) och järn.

 

Den kost vi äter innehåller för lite B-vitamin

B-vitaminbrist kan också uppstå om vi inte får i oss tillräckligt med B-vitaminer i den kost vi äter. Därför löper veganer eller vegetarianer förhöjd risk, eftersom de B12-vitaminrika animaliska livsmedlen utesluts ur kosten. Det kan även bli folsyrebrist om en vegetarian/vegan ensidigt äter ”fel” sorts grönsaker. Även överdrivet stor alkoholkonsumtion kan göra att risken ökar för B-vitaminbrist och då framför allt brist på vitamin B1.

 

Vem kan drabbas av B-vitaminbrist?

Exempel på riskgrupper som löper ökad risk att drabbas är:

  • Veganer/Vegetarianer
  • Kvinnor som kan bli gravida
  • Äldre med nedsatt magsäcksfunktion
  • Personer med för högt alkoholintag
  • Personer med olika typer av tarmsjukdomar, som exempelvis glutenintolerans eller Crohns sjukdom
  • Magsäcksopererade (gastric bypass)
  • Personer som redan i unga år har en ärftlig störd magsäcksfunktion (atrofisk gastrit)
  • De med diabetes, sköldkörtelsjukdom, vitiligo (fläckar utan pigment i huden) och kortisonbrist i släkten har ökad risk för svår atrofisk gastrit (perniciös anemi).

Om du tillhör någon av riskgrupperna ovan bör du hålla koll på dina B-vitaminnivåer löpande. Kontakta din vårdcentral och be dem göra ett par enkla blodprover för att se hur dina värden ser ut.  Det finns idag mycket känsliga test för vitaminbrist och på många håll finns det specifika riktlinjer för utredning. Det handlar dels om att konstatera bristen, men också kartlägga magsäck/tunntarm i de fall bristande upptag är huvudorsaken.

 

Vad kan man göra för att behandla B-vitaminbrist?

I de allra flesta fall kan du höja nivåerna av flertalet B-vitaminer i kroppen genom förändringar i kosten eller med receptfria B-vitamintabletter. Vid  symtom som indikerar uttalad brist  på vitamin B12 eller folsyra ska man dock uppsöka sjukvård. Då kan behandlingen bestå av receptbelagda tabletter som innehåller en eller flera av B-vitaminerna. I vissa fall ger man även vitaminet med sprutor, åtminstone under de första veckorna.

Om du tar B-vitamin i tablettform kan det vara värt att känna till att alla B-vitaminerna är vattenlösliga så lönar det sig inte att ta överdrivet mycket tillskott i tron att det har bättre effekt. I bästa fall kissar du ut överskottet och i värsta fall kan det vara skadligt för kroppen. Därför skall du alltid följa anvisningarna på förpackningen om man behöver ta vitaminer i tablettform.

 

Vilka symtom ska man vara uppmärksam på?

Det är inte alltid man upptäcker att man har B-vitaminbrist. Symtomen kan lätt förväxlas med andra saker t.ex. utmattningssyndrom eller depression. Därför kan det i vissa fall dröja flera år innan man upptäcker en B-vitaminbrist och då kan det redan vara för sent att åtgärda eventuella nervskador.

Symtomen på B-vitaminbrist kan se olika ut och varierar beroende på vilken av de åtta vitaminerna man har brist på. Men symtom som man bör vara uppmärksam på är:

  • Trötthet och orkeslöshet
  • Nedstämdhet
  • Muskelsvaghet
  • Yrsel och dålig balans
  • Nedsatt känsel och/eller domningar och stickningar, framför allt i händer och fötter
  • Hos yngre män och kvinnor kan även ofrivillig barnlöshet och missfall bero på B-vitaminbrist.

 

Sjukdomar och läkemedel som kan orsaka B-vitaminbrist

Sjukdomar i mag- och tarmkanalen kan i vissa fall leda till att kroppens förmåga att ta upp B-vitamin försämras. Några av dem är:

  • Atrofisk gastrit – nedsatt magsäcksfunktion pga tillbakabildad slemhinna
  • Perniciös anemi­ – slutstadiet av atrofisk gastrit
  • Glutenintolerans, eller celiaki
  • Diarrésjukdomar och kroniska sjukdomar som ger diarréer som mikroskopisk kolit, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
  • Magsårsmediciner (syrahämmare) och läkemedel mot diabetes typ II. Om de används under en längre tid kan de ge ett lite sämre upptag av vitamin B12 men är sällan enda orsaken.

Du kan läsa mer om dessa sjukdomar på 1177.se.

Även hög alkoholkonsumtion och alkoholism kan medföra B-vitaminbrist

Flera av B-vitaminerna kan påverkas negativt av alkoholkonsumtion, däribland folat (vitamin B9), B12 och B6 och B1. Dels försämras upptaget av folat och vitamin B12 från tarmen när man dricker öl, vin eller sprit, dels minskar mängden folat och B6 i blodet. För de som dricker alkohol ofta är det därför extra viktigt att ha en kosthållning som tillför tillräckligt med B-vitaminer till kroppen. Läs mer om B-vitamin och alkohol här.

Faktagranskad av Herman Nilsson-Ehle

Herman Nilsson-Ehle, docent och verksam på Hematologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har forskat på B-vitaminer sedan 80-talet och har publicerat dussintalet studier inom området. Han har också skrivit flera lärobokskapitel för läkarlinjen, kliniska rekommendationer för läkare inklusive medverkat till regionala medicinska riktlinjer.

 

Receptfria läkemedel

Ibland kan du behöva extra tillskott av B-vitamin. Här ser du vårt utbud av receptfria läkemedel, som finns att köpa på ditt närmaste apotek. Läs mer

Receptfria läkemedel

Ibland kan du behöva extra tillskott av B-vitamin. Här ser du vårt utbud av receptfria läkemedel, som finns att köpa på ditt närmaste apotek. Läs mer