B-vitaminbrist och graviditet

Om du planerar att bli gravid är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med folsyra, redan innan befruktningen sker. Anledningen är att det är så stark koppling mellan hjärnskador på fostret (så kallad ryggmärgsbråck eller neuralrörsdefekter) och folatbrist hos mamman.

vidgraviditet

Folsyra är viktigt

För att tillskottet skall ha effekt måste kvinnan börja ungefär en månad före befruktningen. Eftersom inte alla graviditeter är planerade rekommenderas därför alla som kan tänkas bli gravida att ta folsyratillskott.

Livsmedelsverket rekommenderar folsyretillskott
Livsmedelsverkets rekommendation är att alla som kan tänkas bli gravida ska ta tillskott med folsyratabletter. Det betyder alltså att alla unga kvinnor som har ett samliv där man kan bli gravid, vare sig det är planerat eller inte, bör ta extra folsyra.

Tillskott extra viktigt innan vecka 12
Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning. I första hand rekommenderas de som kan tänkas bli gravida att ta extra folsyra i form av vitamintabletter som innehåller 400 mikrogram folsyra.

I Sverige är antalet foster som föds med neuralrörsdefekter bland de lägsta i världen, men det är ändå cirka 25 barn per år. Årligen aborteras cirka 80 foster på grund av ryggmärgsbråck, som upptäckts vid ultraljudsundersökningar under graviditeten.

Vitamin B12

En gravid kvinna skall även kolla upp så att hon inte har tidigare okänd brist på vitamin B12. Risken för detta är generellt låg men ökar om det finns B12 – brist eller vissa autoimmuna sjukdomar (insulinkrävande diabetes, thyreoideasjukdom, vitiligo, binjuresjukdom) i släkten. Vitamin B12 behövs för normal fostertillväxt. Bröstmjölken hos en kvinna med B12 – brist innehåller inte tillräckligt med B12 , och därför kan B12 – brist hos barnet uppstå under amningsperioden. I värsta fall kan denna brist orsaka bestående nervskador hos barnet.