B12-brist
Många känner nog till att B12-brist kan drabba veganer och de som äter vegetarisk kost. Men även de som äter en mer allsidig kost kan drabbas, inte minst äldre personer med störd magfunktion och viss kronisk medicinering. Brist på B12, eller kobalamin, kan leda till allvarliga skador och utan behandling har den till och med varit dödande (perniciös anemi). Här lär du dig mer om B12-brist och vad du själv kan göra om du misstänker att du har drabbats.
Trött, kraftlös och hängig? Det kan vara B12-brist.
Varför behövs B12?
Vitamin B12 är nödvändigt för all cellnybildning (DNA-produktion) och samverkar då med folat (vitamin B9). Bara i benmärgen bildas det cirka 6 miljoner nya blodceller per sekund (och lika många försvinner). Slemhinnor och spermieproduktion är andra exempel i kroppen där det sker snabb cellomsättning.
Dessutom är vitamin B12 viktigt för hjärna och nervsystem genom att stödjevävnaden för nervfibrerna underhålls.
- Varför behövs vitamin B12?
- Symtom på B12-brist
- Orsaker till B12-brist
- Kända riskgrupper
- Behandling – vad kan du göra själv?
- Gränsvärden
Symtom på B12 brist
Hur vet man om man har B12-brist? Olika personer upplever olika symptom vid vitaminbrist. Symtomen utvecklas långsamt varför man vänjer sig eller hittar andra förklaringar. Om du känner igen dig i något av symtomen nedan bör du överväga att söka din vårdcentral. B12 – brist kan med moderna metoder med stor säkerhet konstateras eller uteslutas.
- Sveda på tungan och i munnen. Tungan kan också bli slät och röd och man kan uppleva att tungan är öm, särskilt på baksidan av tungan.
- Sprickor i mungiporna.
- Domningar, stick eller pirr, vanligast ner i benen. Det kan känns som att någon eller några kroppsdelar ”somnar”.
- Domning och nedsatt känsel – ofta i benen eller fötterna. Går man barfota kanske man inte känner skillnad på underlaget
- Dålig balans, yrsel
- Minnessvårigheter och demens. Koncentrationssvårigheter
- Nedstämdhet, trötthet, orkeslöshet, utmattning. Detta kan vara symtom på B12-orsakad blodbrist.
- Män: Svårigheter att få barn på grund av nedsatt spermieproduktion
- Kvinnor: upprepade missfall
Trötthet och kraftlöshet är vanliga symptom
Ett vanligt symtom hos den som lider av brist på vitamin B12 är trötthet. Med det sagt ska du inte börja oroa dig för B12-brist om du är trött efter en sömnlös natt, eller känner dig lite hängig under årets mörka månader. Om du däremot sover gott om nätterna och ändå är ovanligt trött och kraftlös kan det betyda att du har B12-brist eller rent av blodbrist. Då kan det vara värt att kolla upp dina värden.
Varför blir man trött?
När du har brist på B12 i kroppen bildas för få röda blodkroppar. I och med att de röda blodkropparna transporterar syre till organ och muskler får du i grava fall helt enkelt för lite syre, vilket gör att du oavsett hur mycket du sover ändå känner dig trött. B12 behövs även för att nervsystemet skall fungera bra, och både hjärnan (trötthet, balans) och nervsystemet (känsel) kan påverkas.
Varför får man brist på B12?
Orsakerna till B12-brist kan både vara att kroppen av olika skäl inte tar upp tillräckligt med vitaminet och/eller att den kost vi äter inte innehåller tillräckligt med vitamin B12. Blandkost innehåller i genomsnitt 5 mikrogram (5 tusendels milligram) B12 per dag, varav 75% tas upp genom ett samspel mellan magsäck och tunntarm hos friska personer. Här är några av de vanligaste orsakerna till B12-brist:
Störning i magsäckens funktion (atrofisk gastrit) eller tidigare magsårs- eller överviktsoperation:
- För lite saltsyra i magen så att vitamin B12 inte spjälkas från maten, samt att bakterier som normalt inte skall finnas i magsäcken konkurrerar om vitamin B12. För lite bildning av det protein (IF) som behövs för normalt B12-upptag i tarmen.
Den magsäcksstörning som leder till för låg bildning av saltsyra och IF kallas för atrofisk gastrit (= tillbakabildning av magsäckens slemhinna). Den kan vara ärftlig och är vanligare om det finns insulinkrävande diabetes (typ I), sjukdom i thyreoidea eller hudområden som saknar pigment (vitiligo), eller mer ovanligt sjukdom i binjurarna bland nära släktingar.
Atrofisk gastrit kan också uppstå på grund av kronisk infektion med ”magsårsbakterien” Helicobacter pylori. Atrofisk gastrit innebär även en liten ökad risk att få cancer i magsäcken. Detta är en av anledningarna till att alla där brist på vitamin B12 konstaterats bör genomgå gastroskopi (= undersökning av magsäcken).
Störningar tunntarmens funktion eller om delar av den är bortopererade:
- Crohns sjukdom eller obehandlad glutenintolerans
- Bandmask (binnikemask) i tarmen, som också konkurrerar om vitamin B12. Detta var förr en relativt vanlig orsak till B12 – brist, men numera är det ovanligt.
Läkemedel som ger sänkt B12-upptag:
- Protonpumpshämmare (mediciner som reducerar magsyra i magsäcken, exempelvis Omeprazol (Losec®).
Biguanider (en grupp av mediciner mot ”åldersdiabetes” (typ II) leder till sänkt upptag i tarmen av vitamin B12. Kväveoxid (lustgas) hämmar ett B12– beroende nyckelenzym i cellbildningen. Upprepad användning/exponering (lustgas missbrukas ibland som drog) kan ge ”akut” B12– brist med framförallt svåra psykiska symtom. Lustgasnarkos till äldre med låga B12- depåer kan därför leda till komplikationer.
Vilka kan drabbas av B12-brist?
Även om man äter en komplett kost, finns det vissa riskgrupper som lättare än andra kan drabbas av B12-brist. Några av de vanligaste riskgrupperna är:
- Äldre
Den äldre befolkningen är den sådan grupp. Är man över 70 år är risken dubbelt så stor som övriga befolkningen att man inte kan ta upp tillräckligt med B12 från kosten.
Läs mer: B-vitaminbrist hos äldre
- Personer med långvarig användning av mediciner
Långvarig användning av vissa mediciner, som mediciner mot magkatarr, magsår och diabetes, kan också påverka kroppens förmåga att ta upp B12.
- Gravida kvinnor
Även gravida kvinnor är en riskgrupp. Har en kvinna B12-brist när hon är gravid eller ammar kan barnet få B12 – brist vilket medför risk för obotliga nervskador. Det är inte alltid säkert att kvinnan märker av att hon har symtom så därför måste hon vara extra uppmärksam på att hon får i sig tillräckligt med B12 under graviditeten.
Läs mer: B-vitaminbrist hos gravida
- Veganer och vegetarianer
Eftersom B12 endast förekommer i animaliska livsmedel, löper veganer och vegetarianer en ökad risk att drabbas av brist. För att kompensera bristen i maten, kan man äta B12-tabletter, dagsbehovet hos den som inte har någon störning i mage/tarm är 5-10 mikrogram.
- Personer med glutenintolerans
Glutenintolerans, eller celiaki som det också heter, är en medfödd sjukdom som gör att tarmluddet förstörs om man äter gluten. Diagnosen ställs i alla åldrar och framför allt vuxna/äldre saknar ofta symtom på nedsatt tarmfunktion. Tarmluddet är viktigt för kroppens absorption av näringsämnen och vitaminer och obehandlad celiaki leder till nedsatt näringsupptag, inte minst av vitamin B12, folsyra och järn. Tarmen återtar sin normala funktion med glutenfri diet, men det är extra viktigt för en person med celiaki att äta varierad och vitaminrik kost. Ibland kan det också vara lämpligt att ta tillskott av vitamintabletter.
Tänk på tillagning och uppvärmning av mat
Uppvärmd mat minskar nivåerna av B12 i kosten. Detta kan vara extra viktigt att tänka på om man till exempel har för vana att värma mat flera gånger om i mikrovågsugn.
Vad kan man göra om man har B12-brist?
Om du har brist på B12 finns det hjälp att få. Om bristen beror på att du får i dig för lite B12 i kosten, bör du se över dina kostvanor. B12 finns i bland annat kött, lever, fisk, ägg och mjölk. Om du är vegetarian eller vegan och inte vill äta animaliska livsmedel bör du förebygga bristen med tillskott av B12-tabletter motsvarande dagsbehovet. Finns det B12-brist i släkten bör du vara extra vaksam – det kan då hända att du behöver mer än dagsbehovet för att vara i balans.