B-vitaminbrist hos äldre

Man vet från studier att mer än var tionde person över 60 år har brist på B12. Det finns fler faktorer som kan förklara detta.

bvitaminbrist-aldre

Varför kan äldre drabbas av B-vitaminbrist?

Äldre personer är generellt mer utsatta för vitaminbrist på grund av att man ofta äter lite mindre portioner mat och det kan upplevas som svårt att tugga och svälja matvaror som grönsaker, frukt och kött. Upprepad uppvärmning av maten, inte minst i mikrovågsugn, reducerar innehållet av både folsyra och vitamin B12.

Just B-vitaminbrist och framför allt brist på B12 är dessutom relativt vanligt hos de över 60 år på grund av vissa åldersrelaterade sjukdomar som påverkar B12 upptaget i magtarmkanalen.

Ett exempel är atrofisk gastrit, som är en inflammatorisk magtarmsjukdom som främst drabbar den äldre befolkningen. Sjukdomen försämrar magsäckens förmåga att spjälka vitamin B12 från maten och producera det protein (IF) som behövs för att man skall kunna ta upp B12 via tunntarmen.

Det är också vanligare hos äldre att man äter någon medicin för att minska magsyran eller vissa mediciner mot typII-diabetes. Även detta kan leda till att kroppen får svårare att ta upp B12.