B-vitaminer och deras roll i kroppen
Trötthet, minnesproblem, sprickor i mungiporna, sömnlöshet, håravfall och sköra naglar. Alla är vanliga symtom på att du kanske inte får i dig tillräckligt med B-vitamin. Men hur fungerar egentligen B-vitaminerna och vilken funktion fyller de i kroppen? Kanske funderar du på om du får i dig tillräckligt? Här går vi igenom det du behöver veta om B-vitaminer och ger tips om vad du kan göra om du tror att du har B-vitaminbrist.
B-vitaminerna och kroppen
B-vitaminer har många viktiga funktioner i kroppen – och om du får i dig för lite av dem kan du lätt få olika besvär till följd av B-vitaminbrist. Du har säkert hört att B-vitaminer är bra för håret, naglarna och huden. Men B-vitaminerna är också livsviktiga för oss. Brist på vissa B-vitaminer kan till exempel leda till blodbrist, depression, demens eller allvarliga hjärnskador.
En familj av åtta vitaminer
Länge trodde man att det bara fanns en typ av B-vitamin, eller kobalamin. Numera vet vi att B-vitaminer är en grupp om åtta vitaminer: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12. Alla B-vitaminer är vattenlösliga vilket innebär att de inte kan lagras i kroppen.
Kroppen kan inte producera B-vitamin själv
Gemensamt för alla B-vitaminerna är att de hjälper till med väldigt grundläggande saker i vår kropp så som att nybilda celler, bilda DNA och få fram energi. Har man brist på en eller flera B-vitaminer kan det till exempel påverka ämnesomsättningen, immunförsvaret, minnet, nervsystemet och huden. Hos en kvinna som blir gravid kan det leda till allvarliga skador på fostret. Eftersom kroppen inte producerar B-vitamin själv är det viktigt att alltid ha ett jämnt tillskott av B-vitaminer via kosten eller på annat sätt.
Så får du i dig B-vitaminer i kosten
B-vitaminer finns främst i animaliska livsmedel, men även i mindre omfattning i vegetabiliska. Bra källor till B-vitamin är:
- Skaldjur
- Ägg
- Fisk
- Mejeriprodukter
- Kött
- Mörkt gröna grönsaker
Vissa typer av B-vitaminer finns även i mindre omfattning i frukt, baljväxter och spannmål. En av B-vitaminerna, Vitamin B12, förekommer dock inte i vegetabiliska livsmedel, vilket gör att det är nödvändigt för vegetarianer och veganer att använda tillskott.
Även andra grupper, såsom äldre och personer med vissa magtarmsjukdomar kan drabbas av brist.
B-vitamintillskott
Att tillföra B-vitaminer är viktigt av många skäl. Om vi inte tillgodogör oss tillräckligt via kosten, kan tillskott vara aktuellt. Det finns många olika typer av B-vitamintillskott, däribland brustabletter, stolpiller och tabletter som du sväljer hela. Vissa, som Beviplex Comp® och Beviplex Forte®, innehåller en kombination av flera B-vitaminer, medan andra enbart innehåller en viss B-vitamin. Du kan läsa mer om våra receptfria B-vitamintabletter här.
Hur tas B-vitamin upp i kroppen?
Vitaminerna tas upp av kroppen från magtarmkanalen. De flesta B-vitaminer är vattenlösliga och lämnar kroppen via urinen, vilket gör att de måste tillföras kontinuerligt, antingen via kosten eller genom B-vitamintabletter. Undantaget är alltså B12 som är fettlöslig. Det innebär att den binder sig till fett och lagras i levern där den läggs som ett ”reservlager” som kan användas om tillgången minskar.
Om du vill veta mer om vad som händer när man får brist på B-vitamin, kan du läsa vår guide om B-vitaminbrist här.
Kan man överdosera B-vitamin?
Att överdosera B-vitaminer via kosten är i stort sett omöjligt. Men om man tar tillskott skall man alltid vara försiktig och inte ta mer än vad som rekommenderas på förpackningen eller av läkare. De flesta B-vitaminer har ingen negativ effekt på kroppen även om man skulle råka ta för mycket, men det finns undantag. Om man under en lång tid tar för mycket B6 i kan det leda till skador på nerverna som ibland kan vara smärtsamma. Besvären brukar försvinna om man slutar med tillskottet. Vitamin B9 (folsyra) kan i stora doser ge skador hos den som har B12 – brist eller cancer.
Faktagranskad av Herman Nilsson-Ehle
Herman Nilsson-Ehle, docent och verksam på Hematologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har forskat på B-vitaminer sedan 80-talet och har publicerat dussintalet studier inom området. Han har också skrivit flera lärobokskapitel för läkarlinjen, kliniska rekommendationer för läkare inklusive medverkat till regionala medicinska riktlinjer.