Vitamin B9

Vitamin B9 är ett vattenlösligt B-vitamin som även kallas för folat, folsyra eller folacin. Vitaminet är viktigt för all celldelning, inte minst bildandet av röda blodkroppar. Folat samverkar med vitamin B12 , som bland annat behövs för att folat skall ta sig in i de celler som delar sig.

Hur får man i sig B9 i kosten?

B9 finns i många olika livsmedel och råvaror. Störst koncentration av folsyra finns det i:

  • äggula
  • gröna bladgrönsaker (spenat, sparris, broccoli och avokado)

Vitamin B9 finns även i:

  • Baljväxter
  • Solrosfrön
  • Lever
  • Njure
  • Bröd
  • Torkade bönor

Vitamin B9 är värmekänsligt

Det är viktigt att tänka på att folsyra är värmekänsligt och lätt kan förstöras vid långvarig uppvärmning. Så om du till exempel värmer eller tinar mat i mikrovågsugn under längre tid, eller värmer upp mat flera gånger om, är risken stor att mängden folsyra minskar.

 

Hur mycket B9 bör man få i sig per dag?

Rekommenderat intag av folsyra är 300 µg (mikrogram) per dag. Om du planerar att skaffa barn eller redan är gravid kan du behöva öka den dagliga dosen ytterligare. Livsmedelsverket rekommenderar därför 400 µg per dag i dessa situationer.

Stora doser folsyra (mer än 1 mg per dag) är direkt olämpligt för den som dessutom har B12-brist. C:a 10% friska personer har en ärftlig störning i ett enzym i omsättningen av folat; dessa personer behöver extra tillskott av folsyra antingen genom lämplig diet eller kosttillskott.

Om du får folat/B9-brist kan du behöva öka mängden B9, antingen genom att ändra din kosthållning eller genom att tillföra folsyra i tablettform. Här lär du dig mer om vitamin B9 och hur du kan göra för att öka mängden B9 i blodet om du har brist. Du kan också läsa vårt lite längre inlägg om B-vitaminbrist om du vill veta mer.