B2-brist

Vitamin B2 (riboflavin) behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein. Det finns i många olika livsmedel, däribland kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också vitamin B2. Veganer som inte äter mjölkprodukter kan till exempel äta baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter och på så sätt få i sig vitamin B2.

Vad beror B2-brist på?

Brist på B2 beror ofta på att man inte äter tillräckligt med livsmedel som innehåller vitaminen. Man kan även få B2-brist vid alkoholism och leversjukdom, eller om magen eller tarmen inte kan ta upp tillräckligt med B2-vitamin.

Symtom på B2-brist:

  • sår i mungiporna
  • hudsjukdomar
  • trötthet
  • huvudvärk
  • röda ögon
  • ljuskänslighet
  • röd och svullen tunga
  • blodbrist

Brist under graviditet kan ge fostret gomspalt, medfödda hjärtfel och försämrad längdtillväxt.